20 oktober - förlossningsberättelsen

2013-10-20 @ 18:47:25
1. I'm drunk, I suppose
Kommentarer (0)
Äntligen har jag tid för att sätta mig ner och skriva om hur förlossningen gick till! Tog bara två månader innan tillfället föll in, haha!
 
 
Jag hade känningar redan på söndagen den 25 augusti. Skrev ett blogginlägg vill jag minnas, om att jag hade lite sammandragningar men det kom bara en i timmen ungefär och jag var inte särskilt orolig för att nåt skulle sättas igång. Förstod ju att det var på väg, men som de flesta så var jag förberedd på att det skulle ta tid. Gick och la mig. Vaknade tidigt morgonen efter (måndagen den 26e), runt kl 05, av att jag hade tätare och starkare sammandragningar än kvällen innan. Försökte somna om men jag blev pirrig som fasen för att det skulle vara på gång! Låg vaken i två timmar innan jag gick upp för att kissa kl 07. Väl på toaletten upptäckte jag ytterst lite blod på pappret, första tanken var "nu händer det". Stoppade i en binda och gick för att sova igen. Slumrade till i en halvtimme innan jag plötsligt blev klarvaken när jag kände att nåt började rinna - vattnet! Kastade mig upp ur sängen lagom tills det började sippra, ropade högt till mannen som sov "NU GÅR VATTNET!!" och tog mig till toaletten med blöta spår efter mig, haha. Och sen hände det precis som på film - drog av brallorna och allt forsade ut i ett enda splash på golvet, HAHA. Torkade upp röran, stoppade i en ny binda som jag märkte rätt snart inte räckte till - varför har ingen berättat att vattnet faktiskt fortsätter rinna hela tiden?! Trodde ju att det var EN tidvattensvåg, sen var det bra. Tydligen inte.
 
Ringde till förlossningen som frågade hur tätt det var mellan värkarna, de hade avtagit lite och hon sa att det ska vara ca 3-4 min mellan varje värk, då är det dags att åka in. Skulle det bli så jobbigt att jag ville ha smärtlindring så skulle jag höra av mig igen.
Ringde sen till körskolan och fick avboka min uppkörning som jag skulle haft på eftermiddagen, är inte det typisk timing? Smsade Sofie & Johanna också som jag skulle träffat med, och mannen fick ringa och avboka ett möte han skulle på - typsikt att allt skulle sätta igång på en dag när man har viktiga saker planerat, haha! Men nu var det bara att vänta. Värkarna avtog lite, jag ringde och pratade med mamma som bestämde sig för att komma över eftersom hon skulle köra oss, och jag var lite nervös att det skulle sätta igång jätteplötsligt så att hon inte skulle hinna hämta oss (tji fick jag...)
 
Vattnet gick alltså 07;30, vid lunchtid ringde jag till förlossningen igen då mina värkar var tätare, men den något snorkiga barnmorskan i luren menade på att eftersom jag inte fått en enda värk i luren så var det på tok för tidigt att åka in ännu. Så vi packade väskorna, och så åkte vi in till Kalmar för att hämta styvfar på jobbet och sen hem till mamma för att fördriva tiden. Kl 18 åkte vi in, och lagom tills jag lagt mig på bädden och de kopplat på CTG'n så avtog värkarna... Vilket gjorde att vi blev hemskickade. Kändes så jävla jobbigt att ha värkar från helvetet, och så fick man inte stanna... Så mamma och Mats körde hem oss till sambons familj för att ha nära att åka in när det väl blev dags.
 
Satt sen hela kvällen där hemma och genomled värk efter värk, Christopher klockade för att vi skulle vara HELT säkra på att inte bli hemskickade igen. När det var 3 minuter mellan värkarna var kl 01 på tisdagsnatten den 27e, och Svenne skjutsade in oss. Jag blev ännu en gång uppkopplad på CTG'n, och precis som förra gången avtog värkarna med längre mellanrum och väldigt oregelbundna - jag blev helt gråtfärdig för jag var så jävla trött, jag hade sovit dåligt natten innan och värkarna tärde. Barnmorskan skickade hem oss igen, men med en sömndos bestående av morfin, alvedon och nåt värkavstannande så att jag skulle kunna få lite sömn, och så bestämde vi att jag skulle ringa igen på morgonen efter för att bestämma en tid då vi kunde komma in och kontrollera mitt vatten. Ingen hade hittills undersökt mig då man tydligen är väldigt infektionskänslig efter att vattnet har gått.
 
Vi åkte hem, kom i säng runt 03 och jag fick några timmars sömn innan jag vaknade av värkar igen på morgonen. Dessa avstannade dock senare under förmiddagen (antar att den där värkavstannande tabletten kickade in lite senare än planerat), så jag passade på att sova några timmar till. Ringde sen till förlossningen och fick en tid till klockan 19 på kvällen. Nu hade jag alltså haft värkar i ett och ett halvt dygn, med vattenavgång, och inget hände. Det talades om att jag skulle bli igångsatt om det inte satte fart framåt kvällen. Tack och lov blev värkarna tätare när vi kom fram till sjukhuset för tredje gången på två dagar - jag blev uppkopplad på CTG'n IGEN, och nu äntligen verkade det ta fart! Frågade försiktigt undersköterskan om vi fick stanna, "ja nu skickar vi ju inte hem er!" svarade hon glatt som att det var det självklaraste i världen, och jag blev så GLAD för äntligen kunde jag få smärtlindring, haha!
 
De undersökte mig och jag var öppen ca 4 cm, fortfarande en lång väg kvar. Blev introducerad för lustgasen relativt tidigt, först var jag lite nervös eftersom jag hört om folk som blir skitdåliga och spyr av den, men jag upplevde den som en skön avdomning som gjorde att man kunde slappna av och faktiskt andas lättare.
De tog en temp på mig, och tydligen hade jag 38,9 graders feber vilket kom lite som en chock! Förmodligen var det väl början på en stundande infektion pga att det gått så lång tid sen vattnet gick gissar jag på, jag fick iallafall febernedsättande. Under varje sammandragning så tappade CTG'n på magen kontakten med bebisens hjärtljud, och då det är viktigt att veta hur bebisen mår hela tiden och speciellt under sammandragningarna så bestämdes det att de skulle koppla på en skalpelektrod på hennes huvud inuti mig. Det var precis så otrevligt som det låter, lustgasen gjorde mycket där!
 
Runt midnatt till onsdagsmorgonen (den 28e) så bad jag om att få ryggbedövningen. Det tog nästan en timme innan narkosläkaren som skulle utföra det hela dök upp, och när han väl gjorde det blev jag upplyst om att jag nu var fullt öppen så smärtan i ryggen skulle eventuellt lindras lite, men att trycket neråt skulle bestå. "What the heck" tänkte jag, andades lustgas och så kopplade de in den. Kände ingenting utav det. Nu började väntan på att Joline skulle sjunka tillräckligt långt ner i bäckenet för att jag sen skulle kunna krysta, och det var här som det började bli häftigt eftersom att man kände för varje värk hur något kom längre och längre ner liksom. Det var också här någon gång som de kopplade in värkstimulerande i droppet för att skynda på det hela.
 
Strax innan kl 05 på morgonen undersökte de mig igen, och vi kom fram till att jag kunde börja provkrysta. Jag är faktiskt osäker på om jag upplevde någon verklig krystvärk egentligen - eller så var jag helt enkelt så borta på lustgas, smärta och adrenalin att jag inte märkte nån skillnad. När jag började krysta, så kom det plötsligt en jättetjock blodstråle rakt ut, och det oroade tydligen alla väldigt mycket eftersom DEN mängden som kom är lite onormalt. Sköterskorna befarade att moderkakan höll på att lossna, och gör den det medan barnet är kvar i magen så upphör syret till barnet och det vet ju alla vad det leder till... Snabbt kopplade de på en sugklocka (inte heller en trevlig upplevelse när de ska in och rota med såna stora verktyg, men höll humöret uppe och försökte komma ihåg att här ska jag faktiskt pressa ut ett barnhuvud inom kort och det lär vara en ännu värre smärta så jag höll ut).
 
Sugklockan kopplades på kl 05:20, läkaren gjorde ett drag i en värk medan jag krystade, och i nästa värk så var hon ute - 05:22. Tror inte jag krystade mer än fem gånger allt som allt. Direkt när hon var ute så fick hon komma upp på min mage jättesnabbt - jag konstaterade hur liten hon var och sedan sprang de iväg med henne till neo då hon var väldigt slapp och medtagen. Christopher fick springa med, och jag fick ut moderkakan som de undersökte och konstaterade att den var hel och helt normal. Vet fortfarande inte anledningen till varför jag började blöda så, och inte de heller. Tydligen kan det bli så ibland. Blev ihopsydd med fem stygn ytligt, och de var förvånade över att det var en sån pass ytlig bristning för att vara förstföderska med sugklocka. Christopher kom tillbaka in i rummet storbölandes, och när jag var klar rullade de in mig till neo där jag fick lilla stumpan på bröstet. De kopplade in antibiotika pga att jag hade feber, och för att vara på den säkra sidan att Joline inte smittats av min infektion. Ganska så direkt blev jag varm och snurrig av att vara inne på den dö-varma avdelningen blan alla värmekuvöser, så de rullade ut mig så att vi kunde fika, jag fick duscha och vila lite innan jag sen fick ett rum på neo med stumpan.
 Vi fick stanna i fyra dagar innan vi fick åka hem på lördagen.
 
Allt som allt så upplevde jag ändå min förlossning som positiv ändå, trots att det tog så lång tid innan det väl satte igång. Det var ett helvete att gå hemma och känna att det inte hände något, men från det att jag blev inlagd kl 19 kvällen innan tills dess att hon föddes så var allt bara positivt och jag fick jättebra stöd av alla snälla sköterskor. De var precis så informerande som jag önskade, och jag känner absolut att detta är nåt jag vill göra igen!

16 oktober - GOSAN

2013-10-16 @ 09:24:31
1. I'm drunk, I suppose
Kommentarer (0)
Jag älskar den här lilla människan




16 oktober - "we need to burn his remains!"

2013-10-16 @ 09:22:10
1. I'm drunk, I suppose
Kommentarer (0)
Okej, jag har alltså suttit och glott på Supernatural nu i flera veckor, vilket resulterat i att jag börjat nysta i vad som kan tänkas hända sen när jag går och lägger mig - vilket I SIN TUR leder till att jag drömmer massa om serien. Inatt t.ex, så drömde jag att Sam Winchester dog och för att han inte skulle återuppstå så var jag tvungen att salta och bränna hans kvarlevor... Det var känslosamt, HAHA. Aja fick ju stanna kvar med Dean iallafall.

(och för er som inte vet vad det handlar om så är det alltså en serie om två bröder som åker runt i USA i en skitsnygg Chevrolet Impala (dat motorljud <333) och jagar övernaturliga saker. Absolut lika töntigt som det låter.)

Men idag blir det inget sofftittande iallafall, för runt lunch så kommer pappa och farmor hit och umgås med mig och Joline. Tror det blir loppis-kikande, jag är ute efter nåt jag inte vet egentligen. Vet att det ska vara blandade material i gammalt trä, metaller, glas och silver. Får se om jag hittar något av intresse!




14 oktober - nattstök

2013-10-14 @ 05:57:55
1. I'm drunk, I suppose
Kommentarer (0)
Sitter och försöker få tiden att gå denna grymt tidiga morgon... Joline har varit lite bökig inatt - vaknat jättemånga gånger och egentligen bara grymtat och sparkat och inte kunnat komma till ro. Har försökt allt känns det som... Men efter ett blöjbyte och sen att hon fick komma upp och ligga på mig istället för bredvid verkade göra henne nöjd för jag tror att hon somnat på min axel nu.

Igår kväll (söndag) var Sofie på besök, och därmed har siste man varit och kikat på lilla stumpan! Lite gnäll och skrik var det men hon lugnade ner sig sista stunden innan Sofie skulle gå så hon fick iallafall se lite av hennes charmiga sida, haha.

Idag får vi se vad som väntar. Jag behöver komma ut och gå lite känner jag, och så ska jag nog baka en paj och eventuellt sy ett bebistäcke om jag hinner och orkar. Som jag sagt tidigare; kommer växa fast i soffan snart...




10 oktober - duktig bebis

2013-10-10 @ 22:02:41
1. I'm drunk, I suppose
Kommentarer (0)
Idag var det en viktig milstolpe i Jolines liv! Har varit en riktigt stolt mamma idag.

I vanliga fall brukar den lilla människan vakna ca 2-3 ggr på en natt, räknat från när jag går och lägger mig vid ca 22:00. Igår kväll var det lite gnäll så då blev det en timme senare, men hursom - förstå min förvåning när Joline väckte mig första gången vid 05:30! Sovit hela natten alltså, och gud vad skönt det var. Inte sovit så många timmar sammanhängande sen hon föddes för sex veckor sen, har glömt hur det känns att vara utvilad! I och för sig så somnade vi om efter att hon vaknat där för hon ville sova mera och jag såg ingen anledning till varför jag skulle upp och härja vid den tiden då. Så det blev ordentligt med sömn inatt!

När vi väl skulle stiga upp sen så låg jag och gullade med henne, och plötsligt fick jag det första medvetna svarsleendet! Herregud jag höll på att svimma av stolthet och mammahormoner. Har hållt på hela dagen och gulla och busa med henne bara för att se så det inte var en tillfällighet, men jag fick ett tandlöst leende tillbaka varje gång. Äntligen!

Och efter en kort promenad ner till affären vid sextiden i eftermiddags så somnade hon i vagnen för natten verkar det som, har vi tur så håller hennes kvällsrutiner i sig nu så man förhoppningsvis kan få lite mer sömn nu framöver. Vågar knappt uttala mig om hur duktig och snäll bebis hon är ifall det vänder bara för det, haha!




9 oktober - gamla minnen

2013-10-09 @ 23:37:58
1. I'm drunk, I suppose
Kommentarer (0)
Glad i hågen skulle jag koppla in VHS-spelaren i söndags - vilket inte funkade i slutänden skulle det visa sig, då vi inte kunde hitta någon scartsladd. Eller RÄTT scartsladd, snarare. Men så igår hittade jag den lite otippat i köksskåpet (ja jag vet, vem fasen lägger sladdar i köksskåpet? Min sambo tydligen), så nu fick jag igång urtidsmaskinen.

Tyckte till och med att det var så roliga klipp med på hemmavideo-bandet, att jag ringde hit mamma och Mats idag så de kunde få se också. Så nu har vi konstaterat att jag var otroligt tjock som bebis, att i princip alla i släkten har ändrat sig på 20 år, och att båda mina päron hade den bonnigaste dialekten jag någonsin hört. Tur att de la av med den!







Joline med Mats och mormor - får all uppmärksamhet vare sig man vill eller inte!

6 oktober - kroppkakekoma

2013-10-06 @ 19:17:25
1. I'm drunk, I suppose
Kommentarer (0)
Jag och Joline har varit hos gammelfarmor idag och käkat kroppkakor! Längtat hela veckan efter en salt kroppis. Passade även på att hämta VHS-spelaren hos pappa, så nu ska jag rota fram det gamla hemmavideobandet från när jag och brorsan var liten. Ska tvinga mannen att glo med mig.




RSS 2.0