20 februari - chokladcupcakes, i repris!

2012-02-21 @ 01:05:30
1. I'm drunk, I suppose
Efter mitt senaste misslyckande så gick jag tillbaka till mina favoriter, chokladmuffinsen! Och de blev ju lika goda såklart! Tänkte dela med mig av receptet dessutom, så här kommer det:



Till kaksmeten behöver du:

- 75 g mjukt smör (värm några sekunder på högsta effekt i micron om du glömt lägga fram det!)
-3 dl strösocker
- 3 1/4 dl vetemjöl (tre och en fjärdedels dl alltså, haha!)
- 3/4 dl kakao (samma här - tre fjärdedels dl)
- 1/4 tsk salt (brukar bara måtta lite på en höft och slänga i lite på måfå)
- 1 msk bakpulver
- 2 ägg
- 2 1/4 mjölk

Till chokladkrämen behöver du:
- 400 g finhackad mörk blockchoklad
- 4 dl vispgrädde


Receptet kan verka lite udda och lite krångligt med onödiga moment, men det blir gott i slutänden! Vill man förenkla det som att t.ex smälta smöret gör det ju säkert ingen skillnad, men jag har inte vågat testa ifall det failar haha!

GÖR SÅHÄR

1. Värm ugnen till 200 grader, och sätt fram muffinsformarna (16-24 st beroende på storlek på formar) på antingen en plåt eller i en särskilt muffinsplåt.

2. Använd elvisp eller matberedare, och vispa ihop smör, socker, kakao, salt och bakpulver på låg hastighet tills blandingen är finsmulig. Det kommer vara lite smörklumpar här och där, men det gör inget för det arbetar ut sig sen!

3. Vispa ihop äggen och mjölken för hand i en annan skål eller kanna, och häll sedan i det i smulblandingen medan du vispar. Ta lite i taget så går det bäst! Vispa tills smeten är smidig och len, dock kommer du fortfarande kunna urskilja smöret som små mikroskopiska pluttar i smeten men det gör att muffinsen blir extra saftiga och luftiga!

4. Fyll muffinsformarna antingen till hälften eller upp till tre fjärdedelar, beroende på om du använder muffinsplåt eller hur höga och stadiga formarna är. Fyller du för mycket finns risken att det rinner ut. Sätt in i ugnen i ungefär 15-20 min (jag brukar ha dem i 15 och då blir de perfa, och jag har en tråkig omodern ugn)

5. Nu ska du göra chokladkrämen! Hacka blockchokladen och lägg i en bunke. Värm upp vispgrädden i en kastrull tills precis innan den börjar koka, och häll sedan den varma grädden över chokladen i bunken så den smälter. Rör om försiktigt så det blandas ihop och ställ sedan in den i kylen för att svalna lite. Om du vill kan du sätta över lite plastfolie så det inte skapas en skinnyta, men det brukar jag skita i för man ska ändå vispa ihop det sen!

6. När muffinsen är klara kan du låta dem svalna på ett galler tills de är helt kalla. Sen tar du varje kaka och gör ett hål i mitten med en vass kniv, ca 2x2 cm i diameter och lite lagom långt ner. Hålet ska inte gå ner till formens botten! Spara de utskurna kakbitarna.


7. När chokladkrämen blivit sval tar du ut den ur kylskåpet, och vispar med elvisp tills den blir krämig och formbar. Den ska inte vara för rinnig för då flyter den av muffinsen! Den kommer vara mycket ljusare i färgen när den är lagom vispad.

8. Fyll en sprits (eller en fryspåse du gjort klippt ett litet hål i ena hörnet av) med chokladkräm, och fyll hålen i cupcakesen. Sen sätter du tillbaka varje kakbit som du skar ut i hålet igen. Ta en kniv och bred ut rejält med glasyr på varje cupcake, avsluta med en liten virvel. Pynta med strössel, silverkulor, riven choklad, nötter, godis... Vad som helst. KLART!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0