15 maj - fotografera i RAW

2013-05-15 @ 20:49:11
5. Bilder
Insåg i slutet av förra veckan att jag saknat fotograferandet, och att jag måste försöka dra med mig kameran ut. Visst är det lite otympligt EGENTLIGEN med en systemkamera, men så ofta som man ser perfekta miljöer eller ögonblick ute som man önskar att man hade förevigat... Det är liksom inte värt att låta en fin kamera ligga hemma och damma. Jag släpar ju alltid runt på min axelväska som rymmer allt möjligt, så det är ju inte så svårt att faktiskt ta till vana att alltid ha den med.
 
Tror den största delen till mitt minskande intresse beror på att jag känt mig uttråkad i mitt fotograferande - jag vill börja med nåt nytt men inte riktigt vetat vad. Har länge känt att ett nytt objektiv, en ny lins eller åtminstone en extern blixt vore ett enkelt sätt att få mig tillbaka på banan igen, men det finns så mycket annat i livet som jag känner att jag prioriterar högre än kamerautrustning just nu (särskilt nu när man väntar tillökning).
 
Men sen slog det mig! Jag vill testa att fotografera i RAW-format. I princip alla kameror fotograferar i något som heter "JPEG", vilket ni säkert känner till. När man tar en bild, så fångas den i miljontals pixlar som utgör bilden - nackdelen då med att fotografera i JPEG är att när man tar en bild, så skalar kameran ner dessa partiklar i de ljusa och mörka partierna och gör att bilden inte blir korrekt återgiven vad gäller ljuset. Viktiga detaljer såsom moln på en himmel kan försvinna, eller "frätas ut" om det gäller ljusa partier, och på de skuggiga partierna kan detaljer försvinna och bli pixliga. Detta är i princip omöjligt (eller ialla fall skitsvårt) att försöka få fram i efterredigeringen, får man fram molnen i himlen blir resten av bilden fel i ljus, färg och kontrast. När man däremot fotograferar i RAW, så tar kameran bilden exakt så som den ser ut i verkligheten - den fångar med alla delar av ljuset och "trollar" fram detta när man sen går in och redigerar den i datorn. Man har helt enkelt lättare att efterbehandla bilden och få fram alla ljuspunkter och fortfarande få rätt färgåtergivning och kontrast.
 
Som jag fattat det ialla fall! Är ju knappast en expert på detta heller, och därför är det så kul att experimentera så man får lära sig!
Hade kameran med mig igår när jag var iväg, och nu när jag redigerat lite av bilderna så känner jag verkligen att jag missat nåt viktigt. Oslagbart att arbeta i RAW! Fotograferade bara i svartvitt också för det har jag inte gjort på länge, och ååh nu känns det sådär kul igen! Ska definitivt börja ha med mig kameran nu, så värt och så enkelt att få snyggare bilder.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0